Flapjacky

13.05.2019

Flapjack se stal oblíbenou pochoutkou v naší rodině. Po první domácí várce se zaprášilo a moji "odborníci" tvrdí, že tento je nejlepší.  Ačkoli je nasládlý, není potřeba ani špetka cukru, nedrolí se a je ideálním dobíječem energie.

Doporučuje: Terka 

Doba přípravy: 10 min příprava, 15 minut pečení

Počet porcí: 12 tyčinek

Suroviny:

  • 400 g jemných ovesných vloček,
  • hrst strouhaného kokosu
  • lžíce sezamových semínek,
  • hrst rozinek nebo brusinek,
  • 150 g sušených meruněk,
  • 3 zralé banány,
  • 150 g ořechů natural dle chuti (lískové, pekanové, vlašské, kešu, ideálně mix ),
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • datlový sirup dle chuti.
Postup:
2/3 ovesných vloček rozmixujeme na mouku a smícháme se zbytkem vloček. Poté přidáme pokrájené meruňky, rozinky, kokos a sezam. Všechny ořechy trošku rozmixujeme, abychom měli v tyčinkách stále kousky, ale ne celé ořechy. Rozmačkáme banány a přidáme je i s ořechy do směsi. Nakonec přidáme do těsta kokosový olej a podle chuti datlový sirup. Banány i datlový sirup flapjacky nejen spojí, ale také osladí, proto s datlovým sirupem opatrně.  Všechno pečlivě smícháme. Vzniklou směs rovnoměrně přeneseme do středně velkého pekáčku vyloženého pečícím papírem a zahladíme do roviny. Pečeme na 180 stupňů zhruba 15 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé. Po vychladnutí nakrájíme a můžeme ještě ozdobit dobrou čokoládou.